Waarom je leefstijl aanpassen belangrijker is dan afvallen

Waarom afvallen geen goed doel is.

En meestal ook niet lukt.

Waarom je niet de enige bent.

En dat het niet ligt aan je wilskracht of doorzettingsvermogen.

Hoe Mindset je hierbij kan helpen.

Goede voornemens

Goede voornemens. Misschien heb je die zelf ook gemaakt. “Ik ga op dieet”, of “ik ga x kilo afvallen”. Inmiddels zijn we al bijna 3 weken verder in het nieuwe jaar. En wellicht gaat het tijdelijk goed, met behulp van maaltijdvervangers of zo’n crashdieet. Of ben je al weer terug bij af. Wat de cijfers laten zien, is dat het dieet tijdelijk effect heeft. Na het dieet verval je vaak weer in je oude voedingspatroon en leefstijl. In veel gevallen is er zelfs sprake van het “jojo”effect. De mensen die een dieet volgen komen na het dieet weer aan. Zelfs iets zwaarder dan daarvoor.

Waarom afvallen geen doel moet zijn.

Wees gerust, je bent niet de enige. En het ligt ook niet aan je doorzettingsvermogen. Hierbij komt Mindset om de hoek zetten. Het probleem waar ik je mee kan helpen is om je te laten inzien hoe je met een andere Mindset andere en betere resultaten gaat behalen. Een (NLP) hulpmiddel hierbij zijn de 6 “logische niveaus”.

6 logische niveaus

Missie – Wat is mijn doel of Missie?

Identiteit – Wie? Wie ben ik?

Waarden en overtuigingen – Waarom? Wat is voor mij belangrijk? Waar geloof ik in?

Vaardigheden – Hoe? Hoe doe ik het? Wat kan ik wel? Wat kan ik nog niet?

Gedrag – Wat? Wat doe ik?

Omgeving – Waar en wanneer? Waar reageer ik op?

  • Een hoger niveau organiseert de informatie op onderliggende niveaus.
  • Verandering op een lager niveau kan verandering op een hoger niveau bewerkstelligen.
  • Verandering op een hoger niveau zal verandering op alle lagere niveaus bewerkstelligen.
  • De oplossing van een probleem ligt bijna nooit op het niveau waar het probleem wordt geconstateerd, bijna altijd op een ander (hoger) niveau

Hoe kan dit mij helpen?

Als je doel Afvallen is, dan pas je aan wat je eet. Dit is op het niveau gedrag en omgeving. Dit zal dan zijn in de vorm van een (tijdelijk) dieet.

Als je op een hoger niveau (identiteit) nastreeft beslist om een persoon met een gezonde leefstijl te zijn, dan heeft dat invloed op de onderliggende niveaus. Je zult dan ook je waarden en overtuigingen gaan aanpassen. Bijvoorbeeld; gezond eten is belangrijk voor mij want ik ben iemand met een gezonde leefstijl. Je hebt dan ook de overtuiging dat een uur bewegen per dag belangrijk voor je is. Je bent immers een persoon met een gezonde leefstijl (bovenliggend niveau). Je gaat ook vaardigheden leren, bijvoorbeeld door te leren wat gezond voedsel is en hoe je dit bereidt. En op het niveau gedrag; ik maak iedere dag mijn gezonde eten klaar. Ik ben bewust van wat ik eet, en wat ik aan boodschappen in huis haal. En op het niveau van omgeving (resultaat) zul je anders reageren op bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als je een gebakje wordt aangeboden. Dit zul je afslaan omdat je op het niveau van identiteit een persoon bent met een gezonde leefstijl. Een een leuke bijkomstigheid van een gezonde leefstijl is dat je wat kilo’s kwijtraakt.

Verandering in enkele weken.

Als gevolg van deze andere Mindset ga je andere resultaten behalen. Omdat je een persoon bent met een gezonde leefstijl. Je hoeft ook niet direct een slanke den te worden.

“Alleen al als je 5- tot 6 procent afvalt door een gezondere leefstijl aan te nemen, dan zie je dat het immuunsysteem al versterkt wordt. Meerdere functies gaan het beter doen als je gezonder gaat leven met gezondere voeding, meer beweging, minder stress en goed slapen. Als je al deze elementen inbouwt en je doet het langdurig, dan kan je je immuunsysteem toch versterken.” Dat zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas.

Meer over Liesbet van Rossum in de bnr podcast over afvallen in relatie tot corona.

https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10429475/obesitas-afvallen-overgewicht-coronavirus-vaccin?fbclid=IwAR0-biP-CGAjWdLiuWIt0KwykNgyEn9j7NHUz5vD96w9hpZXyXVO9h-irmA

Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd om zelf aan de slag te gaan met je leefstijl, neem dan contact met me op.