Initiatief nemen – Aikido & Corona

Binnen Aikido leren we initiatief te nemen, te anticiperen op de aanval van je trainingsmaatje. Het vermogen om te reageren. Al is het alleen maar om een aanval te ontwijken, enorm belangrijk. Weg uit de aanvalslijn. De committent om in actie te komen en tijdens de actie gecentreerd en ontspannen te reageren. Te reageren op mogelijke veranderingen tijdens de aanval, en om balans te houden. Indien die balans er niet is; aanpassen en doorgaan.

Fight Freeze Flight

Helemaal niet reageren (Freeze) is niet handig, niet bij Aikido maar ook niet bij boksen of andere sporten. Fight vergelijk ik met het ontspannen initiatief nemen. Met Aikido oefen je om kalm en bij jezelf te blijven in stressvolle situaties. Flight is het weglopen van de situatie. Situaties die je waarschijnlijk wel weer op je pad tegen gaat komen.

Aikido, NLP en Corona

Wat je kunt doen als je bezorgd of angstig bent ? Allereerst is de vraag: hoe doe je dat, bezorgd zijn of angstig zijn? Ervaar je op dat moment stress? Stress veroorzaakt Cortisol, het stress hormoon. Daarnaast tast stress letterlijk je mentale functioneren aan. En zie hier dan ook het recept voor een potentieel verzwakt immuunsysteem. Hmm, maar die hebben we toch juist nodig in deze Corona tijd? Precies. In de westerse wereld wordt nog niet altijd het verband gezien tussen lichaam en geest. Vanuit de martial arts en de oosterse filosofie zijn lichaam en geest (mind) gewoon een.

Hoop dat dit wat inzichten geeft. Indien je kunt: kom in actie, neem het initiatief om gezonder te leven en meer te gaan bewegen. Als je zit te wachten op een wake-up call: bij deze! Op deze manier behoud je het initiatief en brengt deze situatie toch nog een positief effect met zich mee. Binnen NLP noemen we dit ook wel ; Herkaderen. Herkaderen (reframing) is de techniek om iets een andere betekenis te geven. Kun jij dit toepassen bij Corona?

Picture: Designed by wirestock / Freepik