Geslaagde workshop

Zondag 1 maart was de eerste workshop “Meer rust, minder stress” gehouden bij Stichting Triggr in Ter Aar. Na een leuke voorstel ronde aan de hand van 5 vragen werd direct de toon gezet voor de rest van de workshop: Open, enthousiast en bereid tot persoonlijke groei. We hebben besproken wat stress is, en wat het met je lichamelijk en mentaal met je doet. We zien terug dat cortisol het “stress hormoon is” en we leren dat dit evolutionair ook een goede functie heeft. De effecten van langdurige stress zijn besproken.

ABC Methode

De rode draad in de workshop volgt de ABC methode;

  • A) Wat is de activerende factor
  • B) Wat is je beleving hierbij
  • C) Wat zijn de consequenties (mentaal en fysiek).

HIerna werden de deelnemers aan het werk gezet. Het heet niet voor niets een workshop. Dit leidde tot inzichten in waar je energie van krijgt en waar jouw batterij van leeg loopt.

Elementen uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) werden er bij gehaald om ” B) de beleving” duidelijk te maken. Dit model is het NLP Communicatie Model. Mooi een stuk NLP training meepakken dus in deze workshop.

We leerden dat ons brein er af en toe maar wat van maakt. We laten dingen weg, we vervormen en generaliseren. Mooi voorbeeld is onderstaande afbeelding. We beleven dus alles op een unieke manier.

Wat zie jij ? Konijn of Eend? Kun je 2 dieren tegelijk zien?

Een van de hoofdpunten was “je wordt bewust van je onbewuste filters, patronen en gedrag”

Hierna kwamen de kernwaarden aan bod. Doordat we werkten met “geeltjes, of stickies” kwamen verbanden boven water tussen de energie gevers, de stressoren (waar je batterij van leeg raakt) en je kernwaarden. Kwartjes die vielen. Mooi resultaat.

Oefenen met de principes van Aikido

We gingen verder met een aantal principes uit Aikido. Direct een oefening om zo theorie en praktijk aan elkaar te verbinden.

Een mooie ademhalingsoefening volgde, waarbij 1 deelnemer de hartslag van 73 wist terug te brengen naar 56. Je hebt dus letterlijk invloed op het functioneren van je hart met een eenvoudige ademhalingsoefening.

Hartslag van 73 naar 56 terugbrengen met een simpele ademhalingsoefening

Een aantal praktische tips verder kwamen we bij het onderdeel “Habit Tracker”. Een Habit Tracker is een overzicht van zaken die je voor een periode wilt bijhouden. Om het geleerde ook te borgen kregen alle deelnemers deze mee en konden deze al invullen. Een ingevulde Habit Tracker kan er dan als volgt uitzien:

Een geslaagde middag

Al met al een geslaagde middag waar veel kwartjes zijn gevallen.