Wat is Aikido

Aikido betekent vrij vertaald “de weg om in harmonie te komen met Ki”. Het woord Ki, letterlijk vertaald “levensenergie”, heeft een uitgebreide betekenis. Ademhaling speelt hierbij een grote rol

Aikido is een krijgskunst, welke per definitie gericht is op de-escalatie. Het gaat bij Aikido om het controleren en neutraliseren van de aanval en niet om het leren uitschakelen van de tegenstander (dualiteit). Je weert een aanval af en groeit als persoon. Dat houdt je soepel en maakt je sterk: Zowel mentaal als fysiek.

Ook als men aangevallen wordt, moet een confrontatie voorkomen worden. Het is in Aikido de bedoeling een tegen jou gerichte agressie effectief te begeleiden en te controleren. Het initiatief nemen om de situatie onder controle te krijgen.

Iedereen kan het beoefenen. Aikido kent geen competitie of wedstrijdvorm, het draait om de (herhaling van de) beweging en vaardigheden. Leren door ervaren. De etiquette en technieken trainen, jezelf beter leren kennen, de confrontatie aangaan en je zelfvertrouwen vergroten. Met als ultiem doel: in harmonie komen met je lichaam en geest.

Meer info op de website van mijn dojo Musubi