Hoe creëer je ruimte en balans?

Misschien herken je het wel, dat je in een situatie bent beland en je hebt slechts focus op 1 onderwerp, een situatie, of iets anders. Wat er gebeurt is dat je aandacht en focus daar volledig naar toe gaan. Omdat je deze beperkte focus hebt, verlies je (mentaal) ruimte. Vaak raak je daardoor ook nog in onbalans omdat je kijkt naar iets negatiefs wat er is gebeurd in je leven. Het kan ook de andere kant op. Stel dat je niet helemaal tevreden bent in je werk, maar je focust je wel op de financiële zekerheid, of dat je je identiteit haalt uit je huidige baan, want, wie ben je dan straks als je deze baan niet meer hebt? Misschien veel vakantie dagen en ook nog een leaseauto? Dan is je focus op iets positiefs, maar het geeft je geen ruimte als je iets anders wilt gaan doen.

Aikido

Ik leg vaak de link met Aikido. Dus het mentale aspect vergelijken met het fysieke. Ik beoefen aikido geruime tijd, en wat we bijvoorbeeld oefenen is dat iemand je stevig vastpakt bij je pols. Wat je vaak ziet is dat mensen gespannen raken, oh, iemand heeft me vast, en ze gaan kijken naar de hand waardoor ze worden vastgepakt. Wat je doet, je richt je focus op dat stuk (het probleem), al het andere zie je bijna niet meer, want je hebt je hoofd naar beneden en je ziet niet meer wat er om je heen gebeurt. Met aikido hebben we geleerd van hé, je hoeft niet naar die hand te kijken, want die voel je, je voelt hoe iemand je vastpakt. Daar hoef je niet meer naar te kijken. Wat we ook leren is dat je je ontspant. Hij heeft je hand vast.. so fucking what. Accepteer de situatie.

In aikido hebben we daar oefeningen voor, we kunnen door een stap zijwaarts te zetten, dus letterlijk naast de persoon bewegen die ons vastpakt….. en hé, we hebben weer ruimte. De ander moet zich in een rare positie manoeuvreren om ons te blijven vasthouden. Wat je dus kunt leren van aikido , is dat je door een andere manier van focus toch ruimte en balans kunt creëren. Stel je zit nu met je baan waar je niet 100 procent tevreden mee bent , maar je blijft je focussen op je financiële zekerheid en de “gouden kooi” die je hebt in je baan. Dan wordt het lastig, blijf dus niet kijken naar die hand, houd je hoofd omhoog en blijf kijken wat er om je heen gebeurt.

Wat wil je nu echt? Als je focust op wat je echt wilt, dan kun je in alle ruimte en balans stappen gaan maken.