Wat kunnen we leren van het Pygmalion Effect?

Waarom wil je dit weten? Je leert wat het effect is van bepaalde verwachtingen die je kunt hebben naar iemand of een groep. Benadrukken we alleen de slechte kanten of ook de goede ?

Mythologie & Droomvrouw

Voor wat meer achtergrond gaan we terug in de tijd naar de Griekse mythologie. Pygmalion, een Cypriotische prins besloot vrijgezel te blijven. In zijn ogen waren vrouwen nogal zondige wezens….boefjes.

Hij had een droomvrouw gemaakt uit marmer en werd daarop verliefd. Hoeveel aandacht en kado’s hij haar ook gaf, het beeld bewoog niet. Na een gebed aan de godin Aphrodite gaf Pygmalion het beeld een dikke smakkerd en werd het vrouwenbeeld (Galatea) levend. Kortom, wat je aandacht geeft groeit.

Psychologie

Binnen de psychologie hebben Rosenthal en Jacobsen (1968) laat zien dat de verwachtingen van leraren de prestaties van studenten beïnvloeden. Positieve verwachtingen beïnvloeden prestaties positief, en negatieve verwachtingen beïnvloeden prestaties negatief. Rosenthal en Jacobson hebben het fenomeen oorspronkelijk beschreven als het Pygmalion-effect.

“Wanneer we bepaald gedrag van anderen verwachten, zullen we waarschijnlijk handelen op een manier die het verwachte gedrag waarschijnlijker maakt.” (Rosenthal en Babad, 1985). In termen van lesgeven, stellen docenten die over studenten klagen een faalklimaat vast, maar docenten die de capaciteiten van hun studenten waarderen, creëren een klimaat van succes. Wat voor leerklimaat creëer je door je verwachtingen?

Experiment

In het experiment werd aan leraren verteld dat sommige kinderen zeer intelligent waren en dat dit pas op latere leeftijd zichtbaar zou zijn. Het mooie van dit experiment was dat de leerlingen random waren gekozen. Leraren en leerlingen waren niet op de hoogte van het experiment. Wat bleek, de leraren stimuleerden deze kinderen meer, waardoor ze daadwerkelijk slimmer werden.

Andersom schijnt het ook te werken. Leraren besteden minder aandacht aan leerlingen waarvan de verwachtingen minder werden ingeschat.

Hoe doen we dit nu zelf?

En zeg nu eens eerlijk…. Hoe doen we dit zelf ? Naar onze partner? Kinderen? Leerlingen? Medewerkers ?

Pygmalion Effect

© Eadgbe | Stock Free Images